075 - 202 23 62
info@solarzaanstad.nl

Een lichtkoepel brengt meer licht in huis.

Bij veel woonhuizen, waar een ruimte is aangebouwd met een plat dak, wordt vaak een lichtkoepel gebruikt. Dat doet men, omdat zo’n aangebouwde ruimte vaak donker is. Door het gebruik van een lichtkoepel komt er veel natuurlijk licht naar binnen. Dat geeft in de ruimte een behaaglijker gevoel. Wanneer je nog een lichtkoepel moet uitkiezen, is dat vaak moeilijker dan je in eerste instantie zou kunnen denken. Er zijn verschillende soorten lichtkoepels. 

De toepassing van een lichtkoepel
Een lichtkoepel aanschaffen, doe je niet zo maar even. Een lichtkoepel kopen, moet je doordacht doen. Je moet kijken naar de grootte, vorm en naar de gebruikte materialen. Er zijn enkel- en meerwandige lichtkoepels. Wil je een lichtkoepel kopen voor een carport, dan hoef je daar geen meerwandige voor te gebruiken. Het kopen van een lichtkoepel voor een aanbouw met een plat dak is een meervoudige beter, omdat je daardoor meer energie bespaart. Een meerwandige lichtkoepel is duurder dan een enkelwandige, maar dat bespaar je op de verbruikte energie.

Het materiaal voor lichtkoepels
Bij een lichtkoepel is vooral het licht doorlatende gedeelte van groot belang. Voor dat deel kan glas, polycarbonaat kanaalplaat of acrylaat worden gebruikt. Glas wordt nog vaak gebruikt, omdat het een goede isolatiewaarde heeft. Ook de geluidsisolatie is goed. Door het gebruik van glas zal er weinig warmte verloren gaan. Over het algemeen worden minimaal twee lagen glas gebruikt waarbij de binnenste extra versterkt is. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat je door de koepel zou kunnen vallen. De buitenste glas laag is voorzien van een vuilafstotende laag, zodat de koepel niet vaak schoon moet worden gemaakt.

Tegenwoordig wordt er voor een lichtkoepel ook regelmatig polycarbonaat gebruikt. Polycarbonaat is 300 maal sterker is dan glas. Het materiaal wordt vooral gebruikt wanneer een grote lichtinval en slagvastheid vereist is. Door het materiaal worden ook de Uv-stralen tegengehouden.

Ook acrylaat wordt vaak gebruikt voor lichtkoepels. Het is ongeveer 25 maal sterker dan glas. Omdat dit materiaal bestand is tegen alle soorten weersinvloeden is het zeer geschikt voor het Nederlandse klimaat.

Het gebruik van een lichtkoepel met opstand
Door het gebruik van een lichtkoepel met opstand  krijg je nog meer natuurlijk licht binnen, dan met een gewone lichtkoepel. De dakopstand is geschikt voor meerdere soorten dakbedekkingen. De APV-dak opstanden zijn van PVC of polyester gemaakt. Om een goede isolatie te krijgen zijn de opstanden dubbelwandig uitgevoerd. Op de buitenzijde van de opstanden wordt een vuilafstotende coating op aangebracht.

Copyright © Solar Zaanstad